Klaproosdag 2021
Poppy day 11 november
11 november is “poppy day”. Op deze dag, de herdenkingsdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, worden internationaal de vele oorlogslachtoffers herdacht van alle oorlogen en conflicten. Vooral in Canada, Engeland, België en in toenemende mate ook in Nederland wordt op 11 november stilgestaan bij de slachtoffers van al het oorlogsgeweld.
De symboliek van de klaproos is afkomstig van John Mc Crae, een militaire arts afkomstig uit Canada, die het beroemde gedicht “Flanders Fields” schreef voordat hij zelf sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en vroeg aan de lezers de fakkel van de strijd tegen de vijand van de gesneuvelden over te nemen en de strijd voort te zetten, zodat de doden konden rusten. Zo werd de klaproos het symbool van de hulp aan de slachtoffers, invaliden en hun nabestaanden van het oorlogsgeweld.
Na de oorlog werd “poppyday” ook in Nederland gehouden. Deze dag werd “klaproosdag” genoemd en werd ook jaarlijks gehouden. Dit gebruik is echter in later jaren verloren gegaan. Deze traditie heeft de stichting Wings to Victory in 2007 weer opgepakt en sindsdien wordt “poppy-day” elk jaar gehouden. (Bron: wingstovictory.nl)
De poppies worden twee weken voor 11 november opgespeld. Op die dag worden alle gesneuvelde soldaten herdacht. In Groot-Brittannië heet die dag Armistice Day en in Amerika en Canada noemen ze het Remembrance Day . De herdenking is te vergelijken met onze dodenherdenking op 4 mei.
Ook vandaag, 13 november werd er bij de oorlogsgraven bij het kerkje in Grevenbicht een korte herdenking gehouden voor de gesneuvelde Britse soldaten, inclusief de slachtoffers van conflicten die daarna volgden. Geheel in het Engels werden de soldaten herdacht en werd er voor ze gebeden. Ook werd de herdenking voorzien van een muzikaal eerbetoon op trompet. Zie hier een korte foto-reportage.
Laten we met zijn allen nooit vergeten welke offers deze mensen hebben gebracht.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!