Expositie: De Beegse Maasvallei – Leven, wonen en werken door de eeuwen heen

Van 10 tot en met 25 juni kunt u in Podiumkerkje Grevenbicht de expositie bezoeken “De Beegse Maasvallei”.

De opening vindt plaats op zaterdag 10 juni om 15:00 uur, zet deze in uw agenda.

De expositie kan worden bezocht van woensdag tot en met zondag van 13:00-17:30uur. Op maandag en dinsdag kunt u op afspraak reserveren voor groepen, dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar info@podiumkerkje.nl. De entree is gratis.

Tijdreis door de geschiedenis

Middels een tijdlijn van 18 meter gaat u in vogelvlucht door de geschiedenis van het wonen en werken in de Beegse Maasvallei vanaf de eerste bewoners tot in deze tijd. De geschiedenis van Grevenbicht en Obbicht en opvallende gebeurtenissen komen aan de orde, evenals de handel, de Maas als bindmiddel en grens, de aanleg van dijken, overstromingen en de overlast die de Maas veroorzaakt.

Tot slot blikken we even vooruit: hoe moeten we omgaan met die Maas in de toekomst?

De Eye-catcher

Op een groot doek van 3,5 mtr bij 2,5 mtr (dat wij de eye catcher noemen) laten we de verschillende Maaslopen, de overstromingen, dijkaanleg en dijkdoorbraken in de Maasvallei zien, evenals de huidige werkzaamheden die gericht zijn op grindwinning, rivierverruiming en natuurontwikkeling.

Jupiter komt terug naar Grevenbicht

Het Jupiterbeeld dat 75 jaar geleden op de Houtstraat gevonden is en daarna in depots verdwenen is, komt voor 3 weken terug naar Grevenbicht. Wilt u kennismaken met deze Romeinse god, dan moet u zeker komen kijken. Daarnaast worden een aantal artefacten tentoongesteld die een beeld geven van verschillende periodes uit de geschiedenis.
Een speciaal hoekje is gereserveerd voor de basisschool de Kingbeek. Het Podiumkerkje heeft in samenwerking met de Heemkunde Bicht op school presentaties verzorgd over de Bandkeramiekers en de Romeinen. In maart heeft voor alle schoolkinderen een Romeinse wandeling door Grevenbicht en Obbicht plaatsgevonden. Er hebben drie workshops over de Maasvallei plaatsgevonden. De kinderen hebben met hulp van de leerkrachten, vrijwilligers en de werkgroep hun ervaringen op een bijzondere manier bijeen gebracht…

Voor een goed begrip van de Beegse Maasvallei

We hebben de Beegse Maasvallei niet strak afgebakend. De ene heeft Grevenbicht en Obbicht genoemd (de Bichtse Maasvallei), een ander riep van “sjeetschtang tot sjeetstang”, waarbij in het midden gelaten werd of het de sjeetstang van Illikhoven, Obbicht of Berg was. Bij sommige onderwerpen maken we uitstapjes naar Elen, Dilsen, Stokkem, Maaseik, Born, Sittard, Illikhoven en Visserweert.

Door bijdrages van de provincie Limburg, het VSB fonds en de gemeente Sittard-Geleen kunnen wij deze activiteiten voor iedereen zonder entree toegankelijk maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.