Nieuw orgelgeluid!

Zaterdagavond 6 november om acht uur ging het eindelijk gebeuren: het eerste orgelconcert sinds jaren in Podiumkerkje Grevenbicht. Dankzij donaties, subsidies en bijdragen van de ‘Vrienden van het Podiumkerkje’ zijn voldoende fondsen verworven voor restauratie van het uit 1896 stammende orgel. Speciaal voor de Vrienden en geïnteresseerden vond het bijzondere ‘ingebruikname concert’ plaats.

Nadat Daniel Jansen over zijn langdurige en intensieve werkzaamheden m.b.t. de restauratie had verteld, begon zijn concert. De verwachtingen waren hooggespannen omdat Jansen tot de beste organisten van Limburg wordt gerekend. Hij maakte het waar, bovendien bracht hij muziekstukken ten gehore waardoor iedere toon van het orgel werd benut.

Voor het tweede deel van het ‘ingebruikname concert’ brachten Annie Niessen (orgel, Grevenbicht), Jo Savelkoul (althobo, Grevenbicht), Jo Savelkoul (klarinet, Obbicht) en Hermie Smeets (trompet, Grevenbicht) een mooie muzikale bijdrage. Daarbij gaven zij een korte uitleg over hun instrument en de herkomst van o.a. de naam.

In de pauzes werd er een diashow gepresenteerd waarop het verloop van de renovatie kon worden bekeken.

Het programma werd geopend door een aantal sprekers, waaronder wethouder Andries Houtakkers. De avond werd gezellig afgesloten met een praatje, hapje en drankje, maar niet alvorens de musici te bedanken met een presentje.

Interesse komende evenementen of concerten? Ga dan naar CONTACT en geef door dat u zich inschrijft voor de nieuwsbrief.

Leeftijd orgel: 1895-2021

Feestavond vrijwilligers

Vanwege het 10-jarige bestaan van Stichting Podiumkerkje Grevenbicht, het herstarten van een hoopvol seizoen na de Covid-19 perikelen wilde het bestuur de onmisbare vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Speciaal voor deze gelegenheid werd op vrijdag 5 november jl. een feestelijke besloten avond georganiseerd voorzien van hapjes, drankjes en optredens van de Lullaby Kids & All About Eve.

Dat de aanwezigen omver werden geblazen met de prachtige zang en gitaar van de Lullaby Kids was nog maar het begin. De Lullaby Kids maken akoestische soul/jazz – feelgood muziek, denk hierbij aan de sound van Marvin Gaye, Bill Withers, Nina Simone, Aretha Franklin, Alicia Keys, Joni Mitchell, Norah Jones & Amy Winehouse. De Lullaby Kids bestaan uit Margriet Dorrestijn & Ruben. Margriet (uit Grevenbicht!) gaat naar het derde jaar van het conservatorium, Ruben is bijna afgestudeerd. Als Lullaby Kids componeren en coveren ze “hauntingly beautiful” tweestemmige nummers.

Het vervolg van All About Eve was minstens zo betoverend te noemen! All about Eve, waarvan de thuisresidentie aan de Heilig Kruisstraat in “ós eige Beeg” is gelegen, staat voor entertainment op maat. Tessa en Jami Fulmer delen zowel een sterke familieband als hun liefde voor muziek en close harmony. Twee prachtige stemmen, die samen klinken als een klok en gedragen worden door het meeslepende pianospel van Paul Corten. Door hun creativiteit en flexibiliteit leveren deze artiesten bijna alles waar hun opdrachtgever om vraagt.

De vraag van het Podiumkerkje waar Tessa, Jami en Paul als trio optreden was helder: heerlijk swingend, easy listening. Hier werd ruimschoots aan voldaan.

Na afloop van de optredens werd er nog gezellig (bij)gepraat en nieuwe energie opgedaan voor de volgende werkzaamheden om het kerkje en zijn inventaris in ere te houden.

Zie hierna een foto-impressie. Op onze Facebookpagina heeft u reeds een kort filmpje kunnen zien en beluisteren van de optredens.

‘vele handen maken licht werk’ (en gezelligheid)

Poppy day 11 november

11 november is “poppy day”. Op deze dag, de herdenkingsdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, worden internationaal de vele oorlogslachtoffers herdacht van alle oorlogen en conflicten. Vooral in Canada, Engeland, België en in toenemende mate ook in Nederland wordt op 11 november stilgestaan bij de slachtoffers van al het oorlogsgeweld.

De symboliek van de klaproos is afkomstig van John Mc Crae, een militaire arts afkomstig uit Canada, die het beroemde gedicht “Flanders Fields” schreef voordat hij zelf sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en vroeg aan de lezers de fakkel van de strijd tegen de vijand van de gesneuvelden over te nemen en de strijd voort te zetten, zodat de doden konden rusten. Zo werd de klaproos het symbool van de hulp aan de slachtoffers, invaliden en hun nabestaanden van het oorlogsgeweld.

Na de oorlog werd “poppyday” ook in Nederland gehouden. Deze dag werd “klaproosdag” genoemd en werd ook jaarlijks gehouden. Dit gebruik is echter in later jaren verloren gegaan. Deze traditie heeft de stichting Wings to Victory in 2007 weer opgepakt en sindsdien wordt “poppy-day” elk jaar gehouden. (Bron: wingstovictory.nl)

De poppies worden twee weken voor 11 november opgespeld. Op die dag worden alle gesneuvelde soldaten herdacht. In Groot-Brittannië heet die dag Armistice Day en in Amerika en Canada noemen ze het Remembrance Day . De herdenking is te vergelijken met onze dodenherdenking op 4 mei.

Ook vandaag, 13 november werd er bij de oorlogsgraven bij het kerkje in Grevenbicht een korte herdenking gehouden voor de gesneuvelde Britse soldaten, inclusief de slachtoffers van conflicten die daarna volgden. Geheel in het Engels werden de soldaten herdacht en werd er voor ze gebeden. Ook werd de herdenking voorzien van een muzikaal eerbetoon op trompet. Zie hier een korte foto-reportage.

Laten we met zijn allen nooit vergeten welke offers deze mensen hebben gebracht.